ANASAYFAEKONOMİ-FİNANSPDF İÇERİK

DÜNYANIN EN BÜYÜK EKONOMİLERİ 2024

Last Updated on 04/01/2025 by ahmet can ayışık

blank

Visualcapitalist 10 Aralık 2024 tarihinde Dünyanın En Büyük 20 Ekonomisi (SAGP) sıralamasını yayınladı. Bilgedunyali.com farkıyla paylaşıyoruz…

1970’lerin petrol krizi sırasında doğan G7, dünya ekonomisinin havalı çocuklarından oluşan bir grup olarak ortaya çıktı: kilit küresel sektörlere hakim olan büyük, olgun, yüksek gelirli ekonomiler.

Ardından, 2000’li yıllarda, BRICS ortaya çıktı – çoğunlukla “Küresel Güney”den gelen ülkelerden oluşan bir ülkeler birliği – küreselleşmenin de artırdığı, giderek büyüyen ekonomik güçleriyle nüfuz için rekabet ediyorlardı. Şimdi G7’ye rakip olarak konumlanıyorlar.

Her iki grup birlikte, dünya ekonomisinin %70-85’ini oluşturan dünyanın en büyük 20 ekonomisi olan G20′de yer almaktadır (nominal veya SAGP’ne göre düzeltilmiş GSYİH’nın kullanılmasına bağlı olarak).

İsmine rağmen, G20’nin egemen devlet olan sadece 19 üyesi var. AB ve Afrika Birliği de grubun üyesi olan bölgesel kuruluşlardır, ancak bu çalışmadaki hesaplamaların dışında tutulmuştur.

Aşağıdaki grafik, her bir G20 üyesinin 2024 yılındaki GSYİH’sinin satın alma gücü paritesine (SAGP) göre ayarlanmış değerini göstermektedir. Veriler, Ekim 2024 itibarıyla Uluslararası Para Fonu’ndan alınmıştır. Bu grafikte, her G20 üyesinin 2024 yılındaki SAGP’ye göre ayarlanmış GSYİH’sinin değeri ve G20’nin toplam ekonomik çıktısındaki payları listelenmektedir.

blank

Veriler Ekim 2024 itibarıyla Uluslararası Para Fonu‘ndan alınmıştır. Rakamlar uluslararası dolar cinsindendir.

 

Yukarıdaki görselin “Ülkeler Sıralaması” da (G20 Ülkeleri, SAGP’ye Göre Düzeltilmiş GSYİH) PDF olarak aşağıda…

2014’ten bu yana Çin, SAGP’ne göre düzeltilmiş çıktı açısından dünyanın en büyük ekonomisi olmuştur. Piyasa döviz kurlarına göre ise hala dünyada ikinci sıradadır.  2024’te SAGP’ne göre düzeltilmiş GSYİH’lerine göre sıralanan tüm G20 üyelerinin listesi de şu şekildedir:

SAGP’ne göre sıralamanın İkinci sırasındaki ABD, bu özel metrikle yapılan hesaplamada Çin‘in yaklaşık 8 trilyon dolar gerisinde.

Hindistan, SAGP’ye göre düzeltilmiş GSYİH’sı nominal GSYİH’sının yaklaşık dört katı ile üçüncü sırada yer alıyor. Ardından gelen  Rusya ve Japonya ilk beşi tamamlıyor.

Türkiye ise 12. sırada yer alıyor…

Jeopolitik mercekten bakıldığında, BRICS ülkeleri, büyük ölçüde Hindistan’ın büyük desteğinin de yardımıyla, kolektif olarak G7’den daha iyi durumdalar.

SAGP’ye göre düzeltilmiş GSYİH Neden Kullanılmalı?

Basit bir ifadeyle: bir ülkenin GSYİH’sı, ülkeler arasındaki fiyat seviyelerindeki  farklılıkları hesaba katan döviz kurları kullanılarak ortak bir para birimine (Uluslararası dolar) dönüştürülür. Bu, aynı mal ve hizmet sepetinin ülkeler arasında aynı maliyete sahip olmasını ve gerçek ekonomik çıktıyı yansıtmasını sağlar.

Bunu kullanmanın iyi tarafı, maliyetlerin yüksek gelirli muadillerinden daha düşük olması nedeniyle, düşük ve orta gelirli ülkelerin göreceli gücünün hesaba katılmasıdır.

Bu nedenle, örneğin, Hindistan’ın SAGP’ye göre düzeltilmiş GSYİH’si nominal GSYİH’sına kıyasla çok daha yüksek çıkmaktadır.

Bu konuda eleştiriler de vardır. Ortak bir mal sepeti oluşturmak, her yerdeki insanların aynı tür mal ve hizmetleri satın aldığını varsayar, bu her zaman doğru değildir. Daha sonra, özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu hesaplamalar için kullanılan veriler güncelliğini yitirmiş veya güvenilmez olabilir. Ayrıca, ürünlerin kalitesindeki veya farklı ekonomilerin yapısındaki farklılıkları da hesaba katmaz. Yaşam maliyetine göre ayarlama yapmak yararlı olsa da, ticaret ve yatırım kararları için gerçek döviz kurlarına hala ihtiyaç duyulmakta ve bu da bazı durumlarda daha az pratik hale getirmektedir.

Sonuç olarak, orta ve düşük gelirli ülkelerin  SAGP’ne göre ayarlanmış GSYİH’leri nominal döviz kuruna göre hesaplanandan çok daha yüksektir ve karşılaştırmalar için nispeten eşit bir zemin sağladığından bu tür karşılaştırmalarda sıklıkla kullanılmaktadır.

KAYNAKÇA:

  • https://www.visualcapitalist.com/ranked-the-worlds-20-largest-economies-by-gdp-ppp/
  • https://www.voronoiapp.com/economy/-Snapshot-of-the-20-Largest-Economies-by-Purchasing-Power-Parity-3308

blank