Last Updated on 03/04/2023 by ahmet can ayışık
S-400’ler havadan tehdit olabilecek uçaklara karşı etkili olarak kullanılabildiği gibi satıhtan satıha gönderilen füzelere karşı da etkinlikle kullanılabilir. Ayrıca, gelişmiş hedef tespit radarı menzili (hedef takip menzili 600 km) ve silah angajman menzili (400 km) itibariyle Patriotlara göre daha yeni ve etkin bir silah sistemidir.
Patriotlar ise ABD tarafından envanterden çıkartılma aşamasına gelmiş sistemlerdir.
S-400’lerin NATO radar sistemine entegre etmeden kullanılması mümkündür. Bu durumda, belirttiğimiz kendi radar menzillerindeki etkinliği sözkonusu olur. NATO radar sistemine entegrasyon halinde çok daha uzak menzildeki hedeflerin izlenmesi de mümkün hale gelir.
Rus ve ABD yapımı bu iki sistemden hangisi özellikleri bakımından daha üstün?
Kağıt üstündeki rakamlara bakıldığında S-400’ler net üstün.
Ancak, S-400’ler henüz aktif bir savaşta kullanılmadığından test ortamındaki verilere göre değerlendiriliyor.
Patriotlar ise Körfez Savaşları’nda ve halen Suudi Arabistan tarafından Yemen’den atılan füzelere karşı aktif olarak kullanılıyor. Patriotlar üzerinde de tartışmalar var. 1991’deki Körfez Savaşı’nda Irak’tan atılan SCUD füzelerine karşı düşük vurma oranına sahip olduğu görülmüştü. Fakat sonradan yapılan iyileştirmelerle Patriotların bu açığını kapatmış olması mümkün.
Amerikan yapımı Patriotların geniş müttefik ağı sayesinde yaygın bir müşteri kitlesi bulunuyor. Şu anda ABD, Almanya, Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayvan, Hollanda, Güney Kore, Suudi Arabistan, İspanya, Yunanistan, İsrail, Bahreyn, Mısır ve Ürdün bu sistemi kullanıyor. Türkiye’ye de ihtiyaç durumlarında NATO savunma ittifakı bünyesinde Patriot bataryaları konuşlandırılıyor.
S-400leri ise şu anda Rusya dışında kullanan ülke bulunmuyor. Moskova stratejik ihtiyaçları gereği bazı S-400 bataryalarını Suriye’de konuşlandırsa da teslimat aşamasında sadece Çin bulunuyor. Bunun yanı sıra ön ödemesini de yapan Türkiye’ye ilk teslimatın bu yıl yapılması bekleniyor. Potansiyel alıcılar arasında Hindistan, Suudi Arabistan ve Bahreyn bulunuyor.
Aslında, ABD’nin Türkiye’nin S-400 alımını engellemek istemesinin ardında, “dünya silah pazarında Rus silah endüstrisinin payını büyütmesinin engellenmesi” çabası önem taşıyor. Türkiye’nin alım işlemine ABD’nin sert tepki vermemesi halinde, Rus silah endüstrisinin dünya silah pazarındaki payını daha rahat büyütebileceği düşünülüyor.
Jeostratejik Bir Değerlendirme
Türkiye için Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’taki Batı kuşatması açıktır. Batı emperyalizmi bu bölgelerde Arap ülkelerini bile ülkemiz aleyhine kışkırtmakta ve örgütlemektedir. Belirtilen 3 alanda uluslararası hukuk uygulanmamaktadır. Türkiye’nin hak ve hukuku yok sayılmaktadır. Batı, Kuzey Irak ve Suriye’de ülkemizin toprak bütünlüğünü hedef alan stratejiler izlemektedir. PKK terör örgütü, ABD başta olmak üzere Batı emperyalizminin desteği ile varlığını sürdürmekte, sınırlarımızda ayrılıkçı etnik unsurlardan Batı destekli ordular kurulmaktadır. 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi, Batı emperyalizminin Türkiye üzerindeki bir büyük oyununun önemli bir parçasıdır. Ülkemizden kaçan FETÖ mensupları Batı ülkelerinde yaşamaya devam etmektedir. Sevr anlaşması ile Osmanlı’yı parçalayan ve Türk unsurun bir daha Batı’yı tehdit edemez hale getirilerek, sadece Anadolu’nun küçük bir kısmında yaşamasını öngören Batı emperyalizminin bu amaç doğrultusundaki gayretlerinin günümüzde de sürdüğü gözlenmektedir. Türk vatanının Doğu Akdeniz ve Ege’deki münhasır ekonomik bölgeleri olabilecek alanlara Batı emperyalizmi tarafındna el konulmaya çalışılmaktadır.
Bu gelişmeler ışığında, Türkiye bir gün savaşacaksa en muhtemel düşman BATI ülkelerinden biri, bir grubu yada onun desteklediği unsurlar olacaktır. O zaman, Türkiye’nin sahip olması gereken hava savunma sistemlerinin de BATI ülkeleri teknolojilerine karşı etkinlikle kullanılabilecek bir karşı teknoloji ürünü olması gerekmektedir.
