BİLİM VE TEKNOLOJİ

OpenAI YENİ YAPAY ZEKA ARACI SORA’yı TANITTI

Last Updated on 19/03/2024 by ahmet can ayışık

blank

OpenAISORA adında yepyeni bir YAPAY ZEKA aracı tanıttı. Sadece yazıları kullanarak onlardan videolar oluşturabilen SORA yetenekleri ile şimdiden herkesi etkilemeyi başardı. Son derece gerçekçi videolar hazırlayabilme yolunda önemli ilerleme sağladığı anlaşılan Sora, geldiği aşama itibariyle, bu konudaki teknolojinin hem ne kadar hızlı ilerlediğini gösteriyor, hem de bu teknolojinin gelecekte kötü amaçlı kullanımına karşı duyulan endişe ve korkuyu besliyor. 

Sora, metinden videoya dönüştüren ilk model değil. Meta , Google ve Runway’in de aralarında bulunduğu diğer şirketler ya metinden videoya dönüştürme araçlarını tanıttı ya da bunları kamuya sundu. Yine de başka hiçbir araç şu anda 60 saniyeye kadar video oluşturamıyor. Sora ayrıca diğer modeller gibi onları kare kare bir araya getirmek yerine tüm videoları tek seferde oluşturuyor; bu da videodaki konuların geçici olarak görüş dışı kalsalar bile aynı kalmasını sağlıyor.

Şu ana kadar gördüğümüz yapay zeka video nesillerinin çoğu tutarlı bir gerçekliği sürdürmekte başarısız oluyor; yüzleri, kıyafetleri ve nesneleri bir kareden diğerine yeniden tasarlıyor. Ancak Sora, OpenAI’nin belirttiğine göre “yalnızca kullanıcının talep girişinde ne istediğini anlamıyor, aynı zamanda bu şeylerin fiziksel dünyada nasıl var olduğunu da anlıyor” diyor.

Sora‘nın bir diğer özelliği ise yalnızca metinden video üretmekle sınırlı olmaması. Buna göre yapay zeka aracı aynı zamanda bir fotoğraftan video üretme yeteneğine de sahip. Sora yine mevcut bir videoyu genişletme ve eksik kareleri doldurma yeteneğiyle de öne çıkıyor.

Evet değerli okuyucular, “OpenAI Sora” kullanıcıların metinsel talep girişlerinden videolar oluşturan yeni bir üretken yapay zeka modelidir. Şirketin internet sitesindeki açıklamalarında, videoların uzunluğunun şu an için 1 dakikaya kadar olduğu ve mevcut modelin zayıf yönleri olduğu da kabul ediliyor. Modelin karmaşık bir sahnenin fiziğini doğru bir şekilde simüle etmede zorluklarla karşılaşabileceği ve birkısım neden-sonuç ilişkilerini anlayamayabileceği belirtiliyor. Örneğin, bir kişinin ısırdığı kurabiyedeki ısırık izinin yok olabileceği ya da koşu bandında ters koşan birisinin videolaştırılabileceği söyleniyor…

Yine bir yapay zeka ürünü olan Deepfake fotoğraf ve videoları gibi SORA videolarının da kötüye kullanılma potansiyeli taşıması nedeniyle, OpenAI Sora’yı henüz genel kullanıma açmadı. Bu aşamada, sadece araştırmacılar ve test kullanıcıları için kısıtlı kullanım sağlandığı belirtiliyor. Sora’nın yaygın kullanımının sorun yaratabileceği önemli bir başka konu ise üretilen video içeriğinin başkalarının telif hakkını ihlal etmesi. Sonuçta, Sora yapay zekasının kendini eğitmede kullandığı veriler de lisanslanmış ve kamuya açık içeriklerden oluşuyor. Sonra, şiddet ve cinsel içerik konularındaki kısıtlamalar konusu var!

Biliyoruz ki, bırakırsanız yapay zeka sınır tanımaz. Çözümlenmesi gereken konular olmakla birlikte teknik ilerleme kaçınılmaz. Bütün bu sınırlamaların aşılması yakın görünüyor. Yakın bir gelecekte, Sora ve benzeri yapay zeka videolarının, oyunlarının, filimlerinin sosyal medyada yaygınlaşmasına hazır olun.

Sözü çok uzatmaya gerek yok!

 

Sizleri SORA’dan üç video klip ile başbaşa bırakalım…

 

Yapay zekaya video oluşturması için verilen komut 1:

Stil sahibi bir kadın, sıcak parlayan neonlar ve hareketli şehir tabelalarıyla dolu bir Tokyo caddesinde yürüyor. Siyah deri bir ceket, uzun kırmızı bir elbise, siyah botlar giyiyor ve siyah bir çanta taşıyor. Güneş gözlüğü ve kırmızı ruj kullanıyor. Kendinden emin ve rahat bir şekilde yürüyor. Sokak nemli ve yansıtıcı, renkli ışıklar ayna etkisi yaratıyor. Pek çok yaya yürüyor. (Alıntı OpenAI)

 

 

Yapay zekaya video oluşturması için verilen komut 2:

Güzel, karlı Tokyo şehri hareketli. Kamera, güzel karlı havanın tadını çıkaran ve yakındaki tezgahlarda alışveriş yapan birkaç kişiyi takip ederek şehrin hareketli caddesinde ilerliyor. Muhteşem sakura yaprakları kar taneleriyle birlikte rüzgarda uçuyor. (Alıntı OpenAI)

 

Yapay zekaya video oluşturması için verilen komut 3:

Birkaç dev yünlü mamut karlı bir çayırda yürüyerek yaklaşıyor, uzun yünlü kürkleri yürürken rüzgarda hafifçe uçuşuyor, karla kaplı ağaçlar ve uzaktaki etkileyici karla kaplı dağlar, öğleden sonra ortasında incecik bir ışık uzaktaki bulutlar ve güneş, sıcak bir parıltı yaratıyor; alçak kamera görüntüsü, büyük tüylü memeliyi güzel fotoğraf ve alan derinliğiyle yakalıyor. (Alıntı OpenAI)

 

.

.

KAYNAKÇA:

https://openai.com/sora

Revolution from OpenAI! Introducing Sora, the video-generating tool; Mert Can Aka; 16 Şubat 2024;

https://en.shiftdelete.net/openai-introducing-sora-video-generating-tool/

OpenAI intros text-to-video model Sora, challenges rivals; Esther Ajao; 15 Şubat 2024; https://www.techtarget.com/searchenterpriseai/news/366570082/OpenAI-intros-text-to-video-model-Sora-challenges-rivals

OpenAI teases an amazing new generative video model called Sora; Will Douglas Heavenarchive; 15 Şubat 2024; https://www.technologyreview.com/2024/02/15/1088401/openai-amazing-new-generative-ai-video-model-sora/

blank