NEURALİNK-BEYİN ÇİPLİ HASTA SATRANÇ OYNADI
Last Updated on 15/06/2024 by ahmet can ayışık
Neuralink: Musk’un firması ilk beyin çipi hastasının çevrimiçi satranç oynadığını söyledi…
Aşağıdaki Neuralink videosunda beyin implantı kullanarak satranç oynayan hasta görülüyor:
Elon Musk’un beyin çipi şirketi Neuralink, ilk hastasının beyin implantı (beyin çipi) kullanarak bilgisayardaki imleci hareket ettirdiğini gösterdi. Eski adıyla Twitter olan X’te dokuz dakikalık bir canlı yayında Noland Arbaugh adındaki beyin çipi takılmış hastanın, çevrimiçi satranç oynamak için imleci kullandığı görülüyor. Bir dalış kazasında omuzlarından alt tarafının felç olduğu adıgeçen hastaya Ocak ayında beyin çipi uygulanmıştı.
Neuralink şirketinin, karmaşık nörolojik durumların üstesinden gelmeye yardımcı olmak için insan beynini bilgisayarlara bağlamak üzere çalışmalar yaptığı biliniyor.
Noland Arbaugh sunum sırasında “Ameliyat son derece kolaydı” dedi. Ayrıca, beyin implantını Civilization VI video oyununu oynamak için kullandığını ve Neuralink’in ona “bunu tekrar yapma ve sekiz saat boyunca aralıksız oynama yeteneği” verdiğini de söyledi.
Neuralink’in yaklaşık 1 Poundluk madeni para büyüklüğündeki cihazı, nöron aktivitesini okuyabilen ve kablosuz sinyali alıcı birime geri gönderebilen mikroskobik tellerle kafatasına yerleştiriliyor.
Şirket, ayrıca domuzlar üzerinde denemeler yapıyor ve maymunların “Pong” video oyununun temel bir versiyonunu oynayabildiğini de iddia ediyor.
Mayıs 2023’te Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından Neuralink’e çipi insanlar üzerinde test etme izni verilmişti. Neuralink, bu teknolojiyi geliştirmeye ve nihayetinde ticarileştirmeye çalışan, sayıları giderek artan şirket ve üniversite bölümlerinden sadece biri. Bu konuda faaliyet gösteren diğer bir şirket İsviçre’nin Lozan kentindeki École Polytechnique Fédérale, daha önce, felçli Gert-Jan Oskam‘ın sadece hareketleri düşünerek yürümesini başarıyla sağlamıştı. Bu, Bay Oskam’ın, düşünceleri kablosuz olarak bacaklarına ve ayaklarına ileten elektronik implantların beynine ve omurgasına, yerleştirilmesiyle sağlanmış, sözkonusu buluşun ayrıntıları ise geçen yıl hakemli dergi Nature’da yayımlanmıştı.
İnsan beyni, birbirine sinapslarla bağlanan sinir hücreleri olan yaklaşık 86 milyar nörona ev sahipliği yapmaktadır. Hareket etmek, hissetmek veya düşünmek istediğimizde, üretilen küçük elektriksel uyarılar nöronlar arasında inanılmaz derecede hızlı bir şekilde gönderilmektedir. Bilim insanları, kafaya yerleştirilen müdahalesiz bir başlık veya beynin içine yerleştirilen teller aracılığıyla bu sinyallerden bazılarını yakalayabilen cihazlar geliştirmeyi başardılar. Beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) olarak bilinen teknoloji, şu anda milyonlarca dolarlık araştırma fonunun harcanmakta olduğu önemli bir AR-GE alanı olarak görünüyor.
Haber Kaynağı: 21.3.2024; https://www.bbc.com/news/business-68622781