MTA DİRİ FAY HARİTASI GÜNCELLENDİ
Last Updated on 20/03/2024 by ahmet can ayışık
Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara verilen ortak addır. Bilindiği gibi yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri fay olarak adlandırılır. Fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil, aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma izlerinden de anlaşılabilir. Genç Kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu – denizel sekiler, basınç sırtı ya da çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar diri faylardır.
(Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü 14 Haziran 1935 yılında kurulmuştur. Madencilik üzerine araştırma ve çalışmalar yapan MTA Türkiye’deki yer altı kaynaklarını araştırarak, gerekli görülen yerlerde sondaj çalışmaları da yapmaktadır.)
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü MTA tarafından yayınlanan yenilenmiş “Diri Fay Haritası” ile Türkiye’de diri fay üzerinde bulunabilecek iller yeniden belirlendi. MTA Diri Fay Haritası’na göre 45 ilde bulunan 485 diri fay 5.5 ve üzerinde deprem oluşturabilir. İşte, MTA Yenilenmiş Diri Fay Haritası ile Türkiye’de diri fay üzerinde bulunan iller.
YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTALARI (İLLER) İÇİN TIKLAYIN
MTA İNTERAKTİF DİRİ FAY HARİTASI İÇİN TIKLAYIN
(MTA interaktif haritayı seçtiğinizde sol taraftaki listeden görüntülemek istediğiniz unsurları seçin. Örneğin; diri fay)