EMPERYALİZM VE SAVAŞ

HİNDİSTAN AVRUPA TİCARET KORİDORU PROJESİ İÇİN GAZZE’NİN ÖNEMİ-RUSYA ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ ANALİZİ

Last Updated on 19/03/2024 by ahmet can ayışık

blank

 

Bilindiği gibi Washington ve Pekin arasında birçok alanda artan rekabet ve nüfuz mücadelesi gündemdeyken, Hindistan’ın ev sahipliğinde 18’incisi “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” ana temasıyla 9-10 Eylül’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’i endişelendirecek bir adım atılmıştı.

Zirvede, ticaretin artırılmasına, enerji kaynaklarının sağlanmasına ve dijital bağlantının geliştirilmesine yardımcı olma hedefiyle Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru’nun kurulmasına yönelik Hindistan, ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fransa, Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği (AB) arasında Mutabakat Zaptı (MoU) imzalanmış ve söz konusu zapta imza atan ülkeler,  2 ay içinde koridorun oluşturulmasına yönelik “eylem planı” hazırlamayı kabul etmişlerdi.

Süre dolmadan İsrail’de savaş patladı!

Rusya Araştırmaları Enstitüsü uzmanları tarafından 8.10.2023 tarihinde Twitter hesaplarından kısa ve önemli bir analiz paylaşıldı. Sözkonusu projeye ve İsrail’deki son savaşa ışık tutan bu analizi yayınlıyoruz.

Rusya, Çin ve Türkiye hangi sebeplerle hedef oluyor?

Hindistan, neden İsrail, Ermenistan ve İran’a destek oluyor?

İsrail, İran, ABD ve Hindistan hangi amaçta birleşiyorlar?

21.Yüzyılda Hindistan’dan başlayan ticaret koridoru BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail rotasını izleyerek Avrupa’ya ulaşacak.

“Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru” isimli proje, Hindistan’ın Mumbai limanından kalkan gemilerin Dubai’ye yanaşmasını, buradan da demiryoluyla Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail rotasını takip ederek Akdeniz üzerinden Avrupa’ya bir nakliye rotası oluşturulmasını öngörüyor.

Avrupa’ya Yunanistan’ın Pire limanı üzerinden giriş yapması planlanan koridorun Almanya’nın kuzeyindeki Hamburg limanına kadar ulaşması bekleniyor.

ABD yönetimi, projeyi Pekin’in yaklaşık 10 yıl önce uygulamaya başladığı, Çin’i dünyaya bağlamayı hedefleyen Kuşak ve Yol Girişimi’ne bir alternatif olarak görüyor.

Ortadoğu’da Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail rotasını takip edecek koridorun bölgeyi bir ekonomik merkez haline getirmesi beklense de siyasi sonuçlarının da olması bekleniyor.

Türkiye bir süredir benzer bir rotayı, Basra Körfezi’nden başlayarak tüm Irak’ı güneyden kuzeye doğru kateden bir demiryolu hattıyla oluşturmak istiyor.

Irak Kalkınma Yolu Projesi ismi verilen demiryolu hattı Türkiye’nin güneydoğusunda sonlanıyor.

Hindistan Irak Kalkınma Yolu Projesi ile Zengezur Koridoru Projesinin uygulamaya geçmesini istemiyor. Bunun için de Ermenistan ve İran’a hem askeri destek hem de mali destek sağlıyor.

Rusya’nın Zengezur Koridoru üzerinden mal göndermesini engellemek için de Rusya’dan Hindistan’a bir koridor açarak Rusya’yı ikna etmeye çalışıyor.

İran’ın Zengezur ve Basra Projesine karşı çıkmasının nedeni ise Orta Asya ve Körfez ülkelerinin Türkiye etkisi altına girmesinden endişe duymasıdır. İran, Rusya’nın mallarının kendi üzerinden Hindistan’a ulaşmasını ve bu şekilde Türkiye-Rusya’nın kendisine bağımlı hale gelmesini planlıyor.

ABD ise Zengezur Koridorunu engelleyerek Rusya-Türkiye yakınlaşmasını ve ticaret ortaklığını engellemek istiyor. Hindistan’a destek olarak bir şekilde Çin’e karşı Hindistan ile ortaklık kurmuş oluyor.

Hindistan’ın projesinin gerçekleşmesi için en büyük engel Gazze’nin tamamen kontrol altına alınması ve İsrail’in bu topraklarda bütünüyle kontrol sağlaması isteniyor. Gazze’deki tüm Filistinlilerin Ürdün ve Batı Şeria’ya sürülmesi amaçlanıyor.

blank

Son gelişmeleri, bölgede yeni bir sığınmacı dalgasını tetikleyebilir nitelikte gördüğümüzü belirterek bitirelim.

Yayınladığımız benzer kaynaklar için:

ORTADOĞU’DA KALICI BARIŞ MASALDIR-EVANJELİZM-BEYAZ SARAYIN GİZLİ DİNİ PDF

İSRAİL VE EVANJELİK HIRİSTİYANLARDA ARMAGEDDON BEKLENTİSİ PDF

ZEYTİNDAĞI FALİH RIFKI ATAY PDF

BÜYÜK İSRAİL STRATEJİSİ VE TEVRAT İLİŞKİSİ

 

blank