DEPREM – AHMET ERCAN NE DİYOR?
Last Updated on 15/06/2024 by ahmet can ayışık
Prof.Dr. Ahmet Ercan’ın deprem için söylediklerinin tümünü yayınlamak mümkün değil. Biz de son dönemdeki önemli gördüğümüz paylaşımların bir kısmını derleyerek bilgedunyali.com okuyucularına sunuyoruz.
Ekonomim.com – 16 Şubat 2024
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, olası İstanbul depreminin beklendiği en kısa zaman için tarih verdi. Deprem bilimci, Bingöl-Karlıova’da deprem beklendiğini belirterek Hakkari için özel uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ercan ayrıca, deprem tehlikesi açısından en güvenli illeri de tek tek açıkladı.
İstanbul depreminin zamanını açıkladı
“Marmara Denizi 1999 yılında 7.6 büyüklüğünde bir deprem yaptı. Yaklaşık 132 atom bombası büyüklüğünde enerji boşalttı. Marmara Denizi bit bütün olarak kavranıyor bir tarafta Kocaeli diğer tarafta Çanakkale’ye kadar gerginliğin birikmesi ve boşalması sanki bir pompayı çalıştırır gibi çalışıyor. Yaklaşık 100-150 yılda bir biriken gerginlik deprem olarak oluşuyor. Marmara Bölgesi tarih süreç olarak en iyi bildiğimiz bölgelerden bir tanesi. Yaklaşık son 2000 yılda Marmara Bölgesi’nde 16 tane yıkıcı deprem olmuştur. İstanbul’da şu an 17’nciyi bekliyoruz. Bunu doğrusal sistem analiziyle incelediğimiz zaman 17’nci deprem için beklenen en kısa zamanının 2045 olduğu anlaşılıyor. Bu 2065 yılına, 2175 yıllarına kadar da gecikme olasılığı var. Marmara’nın çekinceli olan yerleri Anadolu Yakası’ndan çok Avrupa Yakası’dır. Avrupa Yakası’nda deprem sırasında yıkım oranı yaklaşık yüzde 65, Anadolu Yakası’nda ise yüzde 35 olmuş. Avrupa Yakası’nda deprem için en güvensiz yerler; Ayasofya Müzesi’nden Süleymaniye Camisi’nden Fatih Camisi ve oradan da Küçükçekmece ile Büyükçekmece’dir. Deprem açısından İstanbul’un en çekinceli yerleridir.
Deprem tehlikesi açısından en güvenli illeri sıraladı
Karadeniz Kıyıları yani; Artvin-Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop bunun yanı sıra Kastamonu, Zonguldak ve Kırklareli’nin bulunduğu kesim. Bütün Karadeniz kıyıları deprem olmayacak en güvenli yerlerdir. Deprem olmayacak yerler arasında Ankara çevresi, Yozgat, Sivas, Konya, Karaman, Nevşehir, Mersin, Antalya, Mardin, Diyarbakır hatta Siirt’i de sayabiliriz.”
“Bingöl- Karlıova kesiminde deprem olur”
Ercan, “Benim dışında da deprem bilimcilerin deprem beklediği bir yer” ifadelerini kullanarak Hakkari için uyarıda bulundu. Kuzey Anadolu Fayı ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağına dikkat çeken Ercan, “Bu bölgede kırılmayan bir bölüm var. Aşağı yukarı 6.3 ile 7.1 arasında bir deprem yapabilir. Ana depremin ne zaman oluşacağı konusunda bir fikrimiz yok. Türkiye’de hiçbir yerde deprem olmasa Bingöl- Karlıova kesiminde deprem olur” dedi.
Sputniknews.com.tr – 4.12.2023
Okan Aslan’la Gün Ortası programına konuk olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Gemlik’te meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin İstanbul’daki depremi etkilemeyeceğini belirtti ve “İstanbul’da depremin beklenme yılı en erken 2045’tir.” dedi.
Bursa’da merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İstanbul’da da hissedilen depremde herhangi bir yıkım meydana gelmedi.
Okan Aslan’la Gün Ortası programına konuk olan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Gemlik’teki depremin İstanbul’da beklenen depremi etkilemeyeceğini belirtti.
Ercan, “Bursa’daki güney kolla, bu orta kolun bir ilintisi yok. Dolayısıyla 5.1’lik depremin, Bursa’da beklenen daha büyük bir depremi tetiklemesi söz konusu değil. İstanbul’a gelen büyük depremin ayak sesi olması gibi bir durum asla söz konusu değil. İstanbul koluyla bu depremin bir alakası yok. Bu orta kolun üretebileceği en büyük deprem 6.4″ dedi.
‘İstanbul’da depremin en erken beklenme yılı 2045’tir’
İstanbul’da beklenen depreme dair konuşan Ercan, şunları söyledi:
“İstanbul’da depremin beklenme yılı en erken 2045’tir. 2075 hatta 2150’ye kadar da gecikebilir. Çünkü dört bin yıllık Marmara depremini incelediğimde, Marmara’nın genellikle tek bir düzen gibi çalıştığını görüyorum. 1999 Gölcük depremi, Gölcük odaklı olmuştur ama bir Marmara depremidir. Dolayısıyla burada 132 atom bombası gücünde bir gerginlik boşalmıştır. Boşalmayan gerginliğin bir kısmı şu anda Esenköy dolayındadır, Armutlu yarımadasının önündedir, İmralı’ya doğru bastırmaktadır. Ama İstanbul yer kabuğu kırma gücüne karşı direnç göstermektedir. Bu direnç yenilmeli ki deprem olsun. Dolayısıyla ‘Her an deprem olabilir’ diyen insanların bunu ölçmüş olması gerekiyor.”
https://sputniknews.com.tr/20231204/1078056076.html
Hocamızın deprem konulu önemli X paylaşımları:
Prof.Dr. Ahmet Ercan Kimdir?
Ercan, 15 Mart 1948’de Aydın Nazilli’de doğmuştur. 1963’de Nazilli Ortaokulu’nu, 1966’da Nazilli Lisesi’ni bitirmiştir. 1970’te İstanbul Üniversitesi Jeofizik-Jeoloji bölümünde lisans eğitimini tamamlamıştır. 1970’te ABD’de Kaliforniya Stanford Üniversitesi’nde başladığı yüksek lisans-master eğitimini, 1973’te tamamlayarak mezun olmuş; 1975’te Colorado School of Mines’da doktora eğitimini; 1980’de ise Massachusetts Institute of Technology’de post doktora uzmanlığını tamamlamıştır. 1975 – 2004 arası İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliğinde öğretim üyeliği yapmıştır. 2011‘den itibaren İTÜ Jeofizik ile Maltepe Üniv İnşaat Müh. Bölümlerinde öğretim üyeliği görevlerinde bulunmuştur. 17 kitabı, 420 bilimsel yayını, Türkiye sorunlarına yönelik 905 araştırma tasarımı vardır. Türkiye’de “Jeofizik Mühendisliğini” özelleştirmiştir. 2000-2002’de TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı, 2002-2004’de Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Genel Başkanlığı, 2006-2007 Arası İran Devletinin petrol danışmanlığına, 2010’da “Ülkeler Deprem Ağı Türkiye Başkanlığına” atanmıştır. 2011-2012 arası TMMOB JFMO Başdanışmanlığı yapmıştır. 1974’de Amerika’da “Yılın En Başarılı Yabancı Öğrencisi”, 2000’de İ.Ü. İletişim Fakültesi “Yılın İletişimcisi “(Deprem Eğitimi ile), 2002’de Halkın Onur Ödülü, 2002’de ADD’ce Yılın Atatürkçü Bilim Adamı, 2003-2005’de Aydın Derneği Yılın Deprem Bilimcisi, 2005 Uluslararası Azerbaycan Jeodinamik ve Petrol Toplantısı “En başarılı Bilim Adamı”, 2012 Dil Derneği “Yılın Bilim Adamı”, 2013 Fen Bilimlerinde “Yılın Yerbilimci Bilim Adamı” ödüllerini almıştır. İlgi alanları; Kentsel Dönüşüm, Yapılaşma ile Yapı Jeofiziği, Deprem Kestirimleri, Yeraltı Kaynakları Aramaları, Arkeojeofizik, Türk Dili Araştırmalarıdır. Araştırma, eğitim, yayın, danışmanlık, sunuşlar(konferanslar), TV izlenceleri yaparak yaşamını sürdürmektedir. Bir oğlu, bir kızı, iki torunu vardır. Atatürkçü, laik, yurtseverdir. Yürümeyi, İkiteker sürmeyi, Ağaç dikmeyi sevmektedir.